خطرات ناشی از تشعشعات مایکروویو و فرهای مایکروویو

خطرات ناشی از تشعشعات مایکروویو و فرهای مایکروویو

1-مایکروویو چیست ؟

مایکروویو جزء امواج الکترو مغناطیسی است ( مانند نور ) که فرکانس امواج آن بسیار بالا است ( فرکانس امواج مایکروویو خانگی 2450 میلیون هرتز است )

2- مایکروویو چگونه باعث گرم شدن میشود ؟

موادی توسط پرتوهای مایکروویو گرم میشوند که قادر باشند این امواج را جذب نمایند , و موادی  پرتوهای مایکروویو را جذب میکنند که دارای رطوبت یا آب باشند پس فلزات , شیشه و پلاستیک و غیره که فاقد رطوبت باشند , توسط مایکروویو گرم  نمیشوند .

بنابر این در فرهای مایکروویو تنها مواد غذائی گرم میشوند , به این مفهوم که با نفوذ پرتوهای مایکروویو در غذا , مولکولهای آب موجود در غذا متناسب با فرکانس امواج ورودی نوسان میکنند که در اثر این نوسانات بین مولکولها  اصطکاک ایجاد میشود و این اصطکاک موجب تولید گرما میشود . گرمای تولید شده بستگی به مقدار آب موجود در ماده غذائی دارد . پس هر چه ماده غذائی آب بیشتری داشته باشد در فر مایکروویو زودتر پخته میشود . ( به همین دلیل سبزیجات در فرهای مایکروویو سریعتر میپزند )

3-  دستگاه فر مایکروویو چگونه کار میکند ؟

در فرهای مایکروویو برق ورودی که 220 ولت است توسط یک مبدل ولتاژ به برق 3000 تا 4000 ولت تبدیل میشود , سپس قطعه ای به نام مگنترون با دریافت این ولتاژ بالا , امواج مایکروویو را به فرکانس 2350 میلیون هرتز تولید میکند . این امواج توسط لوله های خاصی به نام موج بر به داخل محفظه فر هدایت و در آن ساطع میشود . موج ساطع شده در صورت برخورد با مواد غذائی جذب و تبدیل به حرارت میشود .

4-   پرتوهای مایکروویو برای انسان چه خطراتی دارد ؟

امواج مایکروویو قادرند در بافتهای بدن انسان نیز مانند مواد غذائی تولید گرما کنند , که در این صورت باعث سوختگی میشوند .

عوارض برخورد با امواج مایکروویو عبارتد از :

  • عدسی چشمها به گرما بسیار حساسند , بنا بر این پرتو گیری دائم با پرتو های مایکروویو میتواند سبب آب مروارید گردد .
  •  این پرتوها میتوانند باعث کشته شدن اسپرم در مردان و ناباروری موقت آنها گردد .
  •  بدن انسان با قرار گرفتن در میدانهای مایکروویو از خود واکنش نشان میدهد و مانند زمانی عمل میکند که در شرف بیماری است .
  •  تا کنون به درستی مشخص نشده است که چه مقدار از امواج مایکروویو برای انسان خطر ندارد ، بنابر این ” از پرتو گیری غیر ضروری ” اجتناب کنید
  • حساسترین قسمتهای بدن در برابر پرتوهای مایکروویو عبارتند از عدسی چشم ، روده ، مثانه و غدد جنسی مردان .

5- مزایای فرهای مایکروویو چیست ؟

  • انرژی پرتوهای مایکروویو تنها توسط مواد غذائی به حرارت تبدیل میشود .
  • غذای طبخ شده در فر مایکروویو خاصیت رادیو اکتیویته ندارد .
  • ·گرم شدن شیر و غذا توسط فرهای مایکروویو این مزیت را دارد که به قند و پروتئین موجود آنها آسیب نمیرسد و همچنین ویتامینها نیز کمتر از بین میروند .
  •  مدت زمان طبخ غذا در فرهای مایکروویو کوتاه است .
  • در استفاده از فرهای مایکروویو افزودن آب به مواد غذائی ضروری نمیباشد .
  • اتلاف انرژی در فرهای مایکروویو بسیار کمتر از فرهای معمولی است .

6-    محدودیتهای استفاده از فرهای مایکروویو در طبخ غذا

  •  مواد غذائی که قرار است زمان زیادی نگهداری شود بهتر است با فرهای مایکروویو طبخ نشود .
  • گاهی غذا در فرهای مایکروویو همگن و یکدست پخته نمی شود و در نتیجه ممکن است برخی نقاط از مواد غذائی سرد یا نیمه پخته باقی بماند , لذا برای پخت همگن , اغلب لازم است غذا را برگردانید و یا به هم بزنید .
  • حتی الامکان غذا را در ظرفهای درب دار طبخ نمائید .
  • درب ظروف بایستی طوری باشد که بخار به آرامی از آن خارج شود .
  •  اگر روی ظروف را با پوشش مخصوص می پوشانید بایستی پوشش را سوراخ سوراخ نموده تا امکان خروج بخار وجود داشته باشد .
  • هر چند وقت یک بار غذا را به هم زده و یا آنرا زیر و رو کنید .
  •  قطعه های بزرگ گوشت را با توان 100% طبخ ننمائید ؛ بهتر است این قطعات را با توان 50% و در زمان طولانی تر طبخ کنید
  • مرغ و ماکیان درسته را در فرهای مایکروویو طبخ ننمائید .
  • آب ممکن است در فر مایکروویو به جوش نیاید ولی دمای آن بسیار بالا است و در صورتی که به سرعت از فر خارج گردد با یک تکان کوچک سر رفته و به دست و صورت پاشیده میشود .
  •  در صورتی که آب در فر مایکروویو کاملآ داغ شود , بلافاصله پس از خروج قهوه یا شکر به آن اضافه نکنید زیرا آب سر میرود , در این صورت ممکن است به شما آسیب برساند .
  •  برای داغ کردن آب و مایعات به توصیه های ارائه شده در کتاب راهنمای فر توجه نمائید .
  • هرگز غذای نیمه پخته توسط مایکروویو را در یخچال نگهداری نکنید .
  • مواد غذائی را قبل از قرار دادن در فرمایکروویو از پوشش ( تفافه ) که هنگا م انجماد روی آن بوده است خارج کنید .
  •  بعد از یخ زدائی بلافاصله غذا را طبخ نمائید .
  • از انجماد و یا نگهداری مواد یخ زدائی شده برای استفاده های بعدی خودداری کنید .
  • غذاهای فوری ( مانند سوسیس )را حتمآ تا زمانی که از آنها بخار خارج شود گرم نمائید .
  • غذاهای فوری ( مانند سوسیس ) را قبل از گذاشتن در فر مایکروویو , توسط چنگال چند سوراخ در آنها ایجاد نمائید
  •  قبل از مصرف غذاهای گرم شده در فر مایکروویو حد اقل 30 ثانیه صبر کنید .

7-   نکات ایمنی در استفاده از فرهای مایکروویو :

  • فویل آلومینیوم نباید با بدنه فر برخورد نموده ویا خیلی نزدیک باشد .
  • ظروفی که دارای درب محکم و بدون روزنه هستند و یا ظروف دارای پوشش کاملآ بسته را در فرهای مایکروویو بکا نبرید .
  •  در فرهای مایکروویو ظروف شیشه ای نشکن و یا کاغذ و پلاستیک مخصصوص استفاده کنید .
  • کاغذ معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید .
  • برای پختن و یا گرم کردن موادی که دارای پوست می باشند مثل کوجه فرنگی و سیب زمینی . غیره روی پوست آنها چند سوراخ ایجاد نمائید .
  • هرگز تخم مرغ درسته را در فر قرار ندهید .
  • هرگز فر مایکروویو را خالی روشن نکنید .
  • هرگز قوطیهای کنسرو و شیشه های در بسته محتوی مواد غذائی را در فر قرار ندهید ؛ زیرا ممکن است منفجر شده و به افراد آسیب برساند .
  •  برای جلوگیری از خطرات ناسی از روشن شدن احتمالی فر خالی , میتوانید همیشه یک لیوان آب داخل فر بگذارید .
  • از یک پریز برق بطور مشترک برای فر و دستگاههای دیگر استفاده نکنید .
  • هرگز از سیم سیار یا سیم اضافی برای اتصال فر به برق استفاده نکنید .
  •  قفل ایمنی درب فر را دستکاری نکنید .
  •  هرگز فر را با درب باز ( و یا وقتی که درب فر کاملآ بسته نمیشود ) استفاده نکنید .
  • نشتی اشعه مایکروویو بایستی با دستگاههای مخصوص اندازه گیری گردد که مقدار آن از حد استانداردهای بین المللی بیشتر نباشد .
  •  پوشش پلاستیکی معمولی و یا ظروف پلاستیکی معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید .

توجه : فر مایکروویو یکی از خطرناکترین وسایل خانگی محسوب میگردد .

خطرات ناشی از تشعشعات مایکروویو و فرهای مایکروویو
این مطلب چقدر بهتون کمک کرده؟

متولد آذر 1369. کارشناس بهداشت حرفه ای ناپیوسته از دانشگاه کرمانشاه می باشم. باتوجه به پراکندگی موضوعات تصمیم به راه اندازی این سایت گرفته ام و در این راستا به یاری همه مهندسین نیازمندم. انشا... بتونیم به کمک همه، سایت پر محتوایی برای همکاران داشته باشیم.
با عضویت در خبرنامه ایمیلی جدیدترین مطالب را در ایمیل تان دریافت کنید. اعضاء خبرنامه و صفحات اجتماعی ACGIH از امکانات ویژه ای برخوردار خواهند شد !!! تعداد افراد فیدبرنر
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *